Laten we het eens hebben over: Depressie

Bren en ik hebben het er de laatste tijd vaak over gehad dat we The Book Dragon’s Nook willen gebruiken voor meer dan alleen maar boeken. En aangezien ik nog wel eens in de pen klim om lastige onderwerpen aan te snijden, dacht ik: “Laat ik eens een artikel van mijn eigen blog vertalen voor TBDN.” Deze column gaat over een onderwerp waar veel mensen mee te maken hebben; depressie. Volgens The World Health Organization kampt zo’n 7% van de wereldbevolking met depressie en is dat aantal groeiende. Deze cijfers komen uit 2015. Het is dus zeer waarschijnlijk dat je iemand kent, of zelfs bent, die met depressie kampt. Vandaag wil ik graag wat dingen uitleggen over depressie, in de hoop dat er meer begrip voor komt en vooral ook dat mensen hopelijk wat meer snappen hoe iemand die het heeft het ervaart en misschien nog wel belangrijker; wat je kunt doen voor iemand die lijdt aan depressie. Hieronder volgt een stel misverstanden over depressie.

depressie

Een depressief persoon is gewoon verdrietig

Waarschijnlijk het grootste misverstand van allemaal, maar mensen die depressief zijn, zijn niet gewoon alleen maar verdrietig en moeten even opgevrolijkt worden om eruit te komen. Zo werkt het helaas niet. Depressie is een continu gevecht met jezelf en allerlei duistere gedachten en gevoelens die daarbij opkomen. Het is een gevecht die je alleen zelf kunt voeren, tegen jezelf. Alles wat geliefden voor ze kunnen doen is er vooral zijn en dit kan erg frustrerend zijn. Ik vraag zelf regelmatig: “Kan ik iets voor je doen?” en het antwoord dat je meestal krijgt is dat zij het ook niet weten, omdat ze te druk zijn met overleven.

Een depressief persoon kan niet lachen

Nog een groot misverstand is dat mensen met depressie niet in staat zijn om te lachen. Ze kunnen het wel degelijk, maar dat betekent nog niet dat de depressie daarmee over is. Je moet het vergelijken met dat je griep hebt, dan kun je toch ook gewoon lachen, ondanks dat je je hondsberoerd voelt? Het enige verschil met een griepje en depressie is dat het een stuk lastiger is om er vanaf te komen. Lachen kan juist helpen en humor is een perfecte manier om met zware zaken om te gaan. Onderschat nooit de kracht van een lach.

Depressie wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen

Levensgebeurtenissen zoals het verlies van een geliefde, ontslagen worden, of een verbroken relatie kunnen allemaal leiden tot depressie, maar het is lang niet altijd de oorzaak. Vaak is het een opeenstapeling van allerlei factoren die uiteindelijk tot depressie leiden, dit verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen die al hun hele leven vechten tegen depressie zijn niet perse depressief geworden door traumatische ervaringen.

Depressie is geen ziekte

Ondanks wat mensen denken, is het een wetenschappelijk feit dat depressie een ziekte is. Het is een psychologische, sociale en biologische ziekte. Onderzoek toont zelfs aan dat er een directe verbinding is tussen onze ingewanden en de hersenen, waardoor mensen die depressie ervaren vaak ook spijsverteringsstelselproblemen (leuke voor galgje, Red.) hebben. Hoe meer we begrijpen over ons brein, hoe beter we mensen die aan depressie lijden kunnen helpen. De link tussen de hersenen en de spijsvertering kan misschien een sleutel zijn tot een oplossing, of in ieder geval soelaas bieden.

Depressie zit alleen maar tussen de oren

Dit is onwaar. Depressie is chronisch en dat betekent dat het ook een goede behandeling nodig heeft. Dit kan verschillen per persoon. Het feit blijft dat depressie ook een hoop fysieke problemen veroorzaakt, zoals hoofdpijn, rugpijn en kramp, om maar wat dingen te noemen. Het nadeel is dat veel mensen iemand vaak alleen maar ziek vinden als ze fysiek iets mankeren en dit ook kunnen zien. Helaas is dat met depressie niet zo simpel.

Dark clouds

Ik ken iemand die aan depressie lijdt, wat kan ik doen om te helpen?

Als je iemand kent die aan depressie lijdt dan kun je op een aantal manieren helpen. Onthoud alsjeblieft dat iedereen een depressie anders ervaart, dus er bestaan geen “gouden tips”, helaas. Het allerbelangrijkste is dat je in gesprek blijft met die persoon om uit te zoeken hoe je diegene kunt helpen. In mijn ervaring weet diegene het vaak ook niet echt, omdat ze veel te druk in hun hoofd zijn en alle energie opgaat aan de dag doorkomen en overleven. Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen:

Geef niet je mening, oordeel niet, maar luister simpelweg

Het is van levensbelang dat je luistert naar iemand die depressief is. Niemand anders kan je namelijk vertellen hoe zij zich op dat moment voelen. Probeer te luisteren, zonder de intentie daarna een mening te geven, of een welgemeend advies. Luister zonder oordeel. Mensen willen graag gehoord worden. Luisteren is een vaardigheid die je moet ontwikkelen, dus probeer er voor te zorgen dat je actief luistert en probeer te doorgronden wat er bij je vriend, partner of familielid in het hoofd omgaat. Gewoon luisteren is altijd een goed idee. Blijf ook doorvragen, vooral als je iets niet begrijpt!

Vat dingen die gezegd worden tijdens een emotionele bui niet te persoonlijk op

Depressieve mensen kunnen dingen zeggen die ze niet menen. Ze kunnen zich boos, gefrustreerd, of hopeloos voelen. Soms volgt dan een uitbarsting waarin van alles wordt gezegd, maar niet per se wordt gemeend. Vaak voelen ze zich na afloop nog rotter dan ze al deden. Het is soms lastig om erachter te komen of iemand iets echt meent, dat weet ik, maar probeer begrip op te brengen voor die persoon en dat alles wat er zojuist is gezegd niet per se aan jou was gericht. Het is simpelweg het resultaat van iemand die met zichzelf worstelt en zich (vaak) niet begrepen voelt. Wat je ook doet, probeer kalm te blijven en realiseer je dat diegene het echt heel erg moeilijk heeft.

Dwing iemand niet om iets te doen en probeer een rustige omgeving te creëren

Afleiding kan goed zijn voor iemand met depressie, maar een ding moet je proberen te voorkomen en dat is ze forceren om iets te doen. Voor sommigen is uit bed komen al een epische prestatie en meer stress helpt niet om uit een depressie te komen. Het beste advies dat ik kan geven is een rustige omgeving te creëren. Dus probeer je agenda zoveel mogelijk leeg te houden en zeg desnoods wat afspraken af.

Bos- en strandwandelingen zijn een klein kadootje

Wandelen kan helpen, vooral in natuurrijke omgevingen. Probeer iemand die depressief is eens mee te nemen voor een boswandeling. Wandelen zorgt ervoor dat ons lichaam serotonine aanmaakt, wat de gemoedstoestand positief beïnvloedt. In combinatie met een prachtige omgeving kan dit echt helpen om die persoon zich eventjes beter te laten voelen. Onthoud goed dat je iemand niet moet forceren om te gaan wandelen, laat ze vrij in de keuze om met je mee te gaan, maar mochten ze besluiten om mee te gaan, dan zullen ze daar in veel gevallen geen spijt van krijgen.

Amsterdamse-bos--1132x670.jpg

“Er zijn” is het allerbelangrijkste

Het is ontzettend lastig om te accepteren, maar het feit is en blijft dat je als iemand die probeert een ander te helpen die depressief is, je gewoon verdomd weinig kunt doen. Depressie is een continu gevecht en meestal is er niets anders dat je kunt doen dan er “gewoon zijn”. Het klinkt ontzettend frustrerend, dat weet ik, want ik ervaar het zelf ook. Je moet leren accepteren dat je wel kunt helpen, maar dat het vaak voelt alsof het te weinig is. Maar wat je ook doet, doe het vanuit een goed hart, met compassie en liefde en zorg ervoor dat je in gesprek blijft en luistert!

Zet je geest op nummer één!

Ik hoop dat dit artikel de juiste mensen weet te bereiken. Depressie is een lastig onderwerp, maar ik zie gelukkig om me heen dat mensen steeds meer het besef hebben dat het een ziekte is en dat er meer begrip voor komt. Dat is belangrijk in deze wereld, waar alles snel gaat en we nauwelijks de rust nemen voor onszelf. Vrouwen hebben gemiddeld vaker een depressie, maar overall genomen is dus zo’n 7% van de totale wereldbevolking depressief. Het is dus waarschijnlijk dat je iemand kent, of bent, die aan depressie lijdt. Wat het geval ook is, ik hoop dat er een dag komt waar we begrijpen hoe erg het kan zijn en dat er meer onderzoek wordt gedaan, zodat mensen die aan depressie lijden geholpen kunnen worden. Een depressie raakt niet alleen degene die zelf depressief is, ook de omgeving moet hier mee om leren gaan, door diegene te behandelen als mens, niet als patiënt en door diegene alle liefde te geven die ze verdienen.

Heel veel liefs,

Jeffrey

7 Comments on “Laten we het eens hebben over: Depressie

 1. Jeffrey, I remember this piece from your blog…..One of your best! You hit the topic of depression head-on with 1) the myths about depression & 2) what can you do to help a person with depression. What you say on both score is simple yet not easy to accept & implement. You & Bren know from experience. The simplest thing you discussed that is helpful is taking walks in the great outdoors. And even with this idea your caution is well taken not to force a person. I found this personally helpful with the past year Geri & I have lived through with stress & depression there is no doubt. Thanks, Jeffrey! Good job once again & great idea sharing your pieces on TBDN. Try a topic together with Bren though much of what you have written here I am sure you discussed with Bren. Phil

  Geliked door 1 persoon

  • Thank you for your compliments, Phil! I thought now was a perfect time to translate this article, since our audience is growing on TBDN and reaching out to more people is always a good thing. You’ve had quite a stressful period with Geri, moving into a new house and her health problems. I hope things are looking up for you both and wish you all the best! Bren approved this column and says I couldn’t have said it better. I’m fairly sure that’s too much praise, but I humbly accepted her compliments 😉

   Much love,

   Jeffrey

   Geliked door 1 persoon

 2. Zelf kwam ik vlak voor de kerst van 2016 in een burn-out. Dit is het begin van een hele rollercoaster geworden. De diagnose ging steeds verder naar beneden, depressie, PTSS en nu meervoudige gecompliceerde PTSS. Persoonlijk werkt de vraag ga even mee naar…….. dan ben je er even uit zo averechts. Continu vragen krijgen hoe het ermee gaat, dwingt me te liegen en ik zeg dat het beter gaat. Ik zal juist steeds dieper weg, ondanks alle hulp, mindfulness cursussen, yoga, en weet ik veel wat. Wat betreft het lachen, dat geeft even een paar minuten licht. Toevallig ben ik onlangs naar het concert van Zedd geweest, daar voelde ik me voor het eerst sinds jaren levend en gelukkig voor een paar uur. Daarna lag ik wel weer plat op me b.k, maar het was heerlijk om ervaren te hebben.

  Geliked door 1 persoon

  • Jeetje Bianca, dat is nogal wat ook! Ik heb bewust geschreven dat het geen gouden regels zijn, omdat ik weet dat niet alles voor iedereen even goed werkt. Als ik het zo lees is het in jouw geval meer dat je zeker niet gedwongen moet worden. Bij Bren vraag ik ook niet continu hoe het met haar gaat en behandel ik haar vooral niet als patiënt, want dat werkt pas écht averechts bij veel mensen. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je ondanks alles fijne feestdagen zult hebben.

   Liefs,

   Jeffrey

   Geliked door 1 persoon

 3. Depressie uitleggen is heel lastig aan mensen die het niet hebben of hebben gehad. Ik vind zelf de Dementor-uitleg erg handig: bijna iedereen kent die wezens uit Harry Potter wel, je kunt makkelijk een paar filmpjes laten zien en het laat zien dat een depressie veel meer is dan alleen maar ‘je een beetje somber voelen’ of ‘even een dipje hebben’.

  Geliked door 1 persoon

  • Dat is inderdaad een goed voorbeeld! Voor mij is het ook lastig om het volledig te begrijpen. Ik heb natuurlijk wel eens wat dipjes gehad, of dat ik er doorheen zat, maar een echte depressie niet. Met een gezonde dosis inlevingsvermogen kom je gelukkig een eind en ook het besef dat veel dingen voor anderen helemaal niet vanzelfsprekend zijn, daarvan hoop ik alleen maar dat meer mensen die moeite zullen nemen, zoals ik het zelf probeer te doen. Het blijft lastig, maar daarom schrijf ik er ook over. Voor een stukje “awareness”. Voor wat het waard is, hoop ik dat het in ieder geval een persoon helpt.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: