Vergelijken & Verbleken

Vorige week had ik een gesprekje met Bren over hoeveel boeken ik dit jaar had gelezen en dat ik ondertussen al op mijn 27e boek van dit jaar zat. Dat betekent dat mijn gemiddelde op ongeveer een boek per twee weken ligt. Daarop zei Bren dat zij nu op boek nummer 95 zit voor dit jaar! Ik dacht, “Wow, dat is zo veel meer dan wat ik heb gelezen!” en natuurlijk, dat is ook gewoon zo, maar ik vergat voor het gemak dat Bren recensent is en dat we onze tijd totaal verschillend indelen. Hierdoor werd ik er ook weer eens aan herinnerd dat het eigenlijk helemaal niet goed is om jezelf te veel met anderen te vergelijken. Dat probeer ik in de regel ook niet te doen, omdat meestal als je dat doet, je bedrogen uitkomt en je jezelf vaak alleen maar slecht gaat voelen.

Quote 1

Waarom jezelf vergelijken met iemand anders (bijna) altijd een slecht idee is

Ik zal niet beweren dat het altijd slecht is om jezelf met iemand anders te vergelijken, maar meestal als we het doen, komt het voort uit een minderwaardigheidsgevoel. Het gevoel dat we niet genoeg zijn en dat anderen iets hebben wat wij niet hebben. Dat laatste is ook vaak het geval. Het moment dat je dat realiseert, is het moment dat je kunt stoppen met jezelf te vergelijken met anderen.

Zelf ben ik iemand die vaak te veel nadenkt en alles analyseert. Dat kan enorm vermoeiend zijn en altijd als ik mijzelf vergelijk met iemand anders dan voel ik me slechter dan voordat ik dat deed. Maar als je er genoeg over nadenkt, wat ik natuurlijk uren heb gedaan, dan kom je uiteindelijk tot de conclusie dat het niks uitmaakt. Ik denk dat we bij vergelijkingen echter wel onderscheid moeten maken in twee zaken; bezittingen en persoonlijke kenmerken.

Quote 2.jpg

Bezittingen

Als het op bezittingen aankomt, dan is jezelf met een ander vergelijken altijd een slecht idee. Het leven zou niet moeten gaan om bezittingen, maar wie je bent als persoon en hoe je jezelf continu probeert te verbeteren, om de beste versie van jezelf te worden. Wat belangrijk is, is dat je voldoende hebt voor je primaire levensbehoeften; voedsel, onderdak en (medische) zorg. Het is nooit goed om jaloers te zijn op iemand, omdat ze bijvoorbeeld een grotere auto rijden. Het moment dat je realiseert dat status en geluk niet van bezittingen komen, hoe gelukkiger je kan zijn.

Quote 3.jpg

Persoonlijke kenmerken

Als het op persoonlijke kenmerken aankomt, zoals prestaties, dan denk ik dat als je jezelf vergelijkt met een ander, dat je er dan vaak achter komt dat je op dat vlak achterloop. Op het moment dat je dat erkent, kun je er na afloop iets mee doen, je kunt het als signaal zien dat je jezelf naar een hoger niveau wilt tillen. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat je duidelijk hebt voor jezelf waarom je dat persoonlijke kenmerk of die vaardigheid ook graag  zou willen hebben. Is het omdat je beter wilt zijn dat die ander? Of is het omdat je de authentieke wens hebt om een beter persoon te worden en jezelf te verbeteren in bepaalde aspecten van je leven? Is het een voordeel voor jezelf en anderen om je heen als je dat kenmerk of die vaardigheid ook bezit? Zorg er altijd voor dat het is omdat je wilt groeien, is mijn advies.

Nu we het toch hebben over groei. Ik heb zo veel zelfhulpboeken gelezen over de jaren dat ik heb besloten om de meest nuttige binnenkort met jullie te delen op ons blog. Boeken waar je van kunt groeien, of waar tips in staan waar je ook écht wat aan hebt. Ze  hebben mij enorm geholpen en ik denk dat ze anderen ook kunnen helpen die misschien worstelen met zichzelf, maar zichzelf wel willen verbeteren. Binnenkort meer hierover dus op ons blog!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan dit bericht, beste lezer! 🙂

Happy reading!

Liefs,

Jeffrey

One Comment on “Vergelijken & Verbleken

  1. Jeffrey, Once again your topic focuses on the center of life’s struggle for people; i.e., comparing yourself to others. And your subtopics of possessions & personal traits hit the topic squarely!!! In America comparing your physical possessions to those of others is sadly the way of life! People, at least in the populated areas, actually limit their social interactions because, as our popular phrase goes, they are always “comparing themselves to the Jones,” the name for the general public. And the problem is even beyond possessions. People associate with others socially based on income. An example would be someone upon hearing my college buddy is a periodontist, a highly paid dentist, said, “And he still talks to you?” Personal traits are quite a different matter in that, as you say, you can choose to improve yourself. Go to college & become a doctor or an attorney, etc. An interesting side to this I once heard is that you will advance in life as far as your greatest WEAKNESS! –Not your greatest strength. And so the message is to work to improve yourself where needed most. And my last reaction to your wonderful piece here to help people is something else I once heard; “There will always be those who are greater & lesser than you.” –The message is clear! Great deep thinking, Jeffrey!!! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: