Review: De Tovenaar van Oz — L. Frank Baum

Genre:                    Jeugdboek / Fantasy

Uitgeverij:             Barnes & Noble Inc.

ISBN:                      9781435156227

Uitvoering:           Leather bound hardcover met sprayed edges

Aantal pagina’s:   736 (boek 1 is 122 pagina’s)

Uitgave:                 1 december 2015

De Tovenaar van Oz was vroeger een van mijn favoriete tekenfilms. Ik keek de serie altijd op zaterdagochtend en vond het echt een geweldig verhaal. Jaren later, toen ik zelf ging schrijven baseerde ik zelfs een volledig ras uit mijn science fiction trilogie The Shaedon Resurgence op de vogelverschrikker uit dit verhaal. De Scarowyn Grummus is geïnspireerd op deze vrolijke, doch hersenloze metgezel van Dorothy. Hoewel dat in mijn verhaal anders is, zou de inspiratie voor iedereen die het nog niet wist en mijn verhaal leest dan wel duidelijk zijn, vermoed ik!

In September van dit jaar kreeg ik van Bren een leather bound editie van Barnes & Noble van The Wizard of Oz. Het gaat hier om een bundel met de eerste vijf boeken van de serie. In totaal zijn er van L. Frank Baum veertien boeken over Oz geschreven. Hopelijk komt de rest ook nog in zo’n fantastische uitgave!

20190909_144456.jpg

Dorothy en haar hondje Toto zijn door een wervelstorm met huis en al in het land van Oz terecht gekomen en ze moeten proberen terug te komen naar Kansas, waar zij leefden met hun oom en tante op een oersaaie boerderij. Onderweg komt ze allerlei wonderlijke figuren tegen. Ze moet naar de tovenaar van Oz zien te komen, want die kan haar helpen om weer terug naar huis te komen, want hij is immers de machtigste tovenaar van heel het land! Ze maakt vrienden met een vogelverschrikker, die niets liever wil dan een brein, want stro in zijn hoofd zorgt er voor dat hij oerdom is. Al snel komen ze een tinnen man tegen die niets liever wil dan een hart, zodat hij kan voelen. De laatste metgezel van dit toch al erg vreemde gezelschap is een laffe leeuw, die graag moed zou willen hebben. Samen moeten ze diverse obstakels zien te overwinnen, om zo uiteindelijk hun wens in vervulling te laten gaan!

“I don’t mind my legs and arms and body being stuffed, because I cannot get hurt. If anyone treads on my toes or sticks pins into me, it doesn’t matter, for I can’t feel it. But I do not want people to call me a fool, and if my head stays stuffed with straw instead of with brains, as yours is, how am I ever to know anything?” —The Scarecrow

Dat “De Tovenaar van Oz” een kinderverhaal, of sprookje is, dat is wel duidelijk aan het taalgebruik. Wat mij erg opviel was dat dit verhaal voor eentje die uit 1900 komt bijzonder goed te lezen is. Er worden soms enorm ouderwetse woorden gebruikt en ook woorden die ondertussen een totaal andere connotatie hebben gekregen, zoals “queer” en “gay”. Die in deze boeken als vreemd en vrolijk worden gebruikt, maar in de moderne maatschappij natuurlijk een andere betekenis hebben gekregen. Erg intrigerend om te zien dat dit zo kan veranderen over de tijd!

20191208_134149-1.jpg

Voor mij was het lezen van dit verhaal echt een “trip down memory lane”. Ik verbaasde me er dan ook nog over hoe goed ik het verhaal nog kende, hoewel ik ook wel wat dingen was vergeten. Wat mij vooral opviel was hoe veel er is veranderd in de manier waarop we tegenwoordig verhalen vertellen ten opzichte van hoe dat bijna 120 jaar geleden ging! En toch is de Tovenaar van Oz nog steeds een klassieker van jewelste! Echt knap dat het werk van iemand na zo veel tijd nog zo’n geprezen verhaal is. Ik kan alleen maar hopen dat dat mij ooit nog eens gaat lukken met een van mijn verhalen! Ik kan ook niet anders dan dit prachtige verhaal en boek een dikke vijf sterren geven!

Rating:

Cover art: 🌟🌟🌟½
Paper smell: 🌟🌟🌟🌟🌟
Print/lettering: 🌟🌟🌟🌟🌟
Originality: 🌟🌟🌟🌟🌟
Story: 🌟🌟🌟🌟🌟

Overall: 🌟🌟🌟🌟🌟

Happy reading!

Jeffrey

4 Comments on “Review: De Tovenaar van Oz — L. Frank Baum

  1. Jeffrey, I read with great interest your review of the classic, “The Wizard of Oz.” I never knew the name of author L. Frank Baum. Your words to me are a retrospective review of your lifetime knowledge of “The Wizard of Oz” & your recent reading. And I NEVER imagined there were 14 books Baum wrote on Oz!!! It looks & sounds like a beautiful, handsome edition to be the proud owner of thanks to Bren! And the readability of Oz from 1900 until today speaks of the universality of story & language despite the changes in the meaning of some words as you point out. –A wonderful wish of yours as an author, to write a book such as this that will stand the test of time in word & meaning! –Universality! Compliments on your review! Phil

    Geliked door 1 persoon

    • Thank you for your kind words Phil! For me, reading this made me realise a great many things regarding storytelling, and how some stories just seem to stand the test of time better than others. It really is something to consider going forward in my own career as a writer. 🙂 I’m happy to read that you’ve gained some more knowledge about the writer of Oz and how much books there are in this wonderful series! ~Jeffrey

      Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Jeffrey’s jaar in boeken – The Book Dragon's Nook

  3. Pingback: Jeffrey’s eerste Wrap-up van 2020 – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: