Review: Het leven dat ik kende – Esther Boek

Genre:                    Roman

Uitgeverij:             Hamley Books

ISBN:                      978 94 6338 608 6

Uitvoering:           Paperback

Aantal pagina’s:   320

Uitgave:                 15 november 2019

 

Hartelijk dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het beschikbaar stellen voor het recensie-exemplaar.

Screenshot_20191205-142234_bolcom

“Als je speelt met vuur, ben je nergens veilig.”

Het leven dat ik kende is de derde roman van Esther Boek haar hand. Het boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Achterin het boek staat dan ook nog een stukje tekst dat voor de lezers is geschreven door Roelf en Sophie zelf. Dat vond ik trouwens wel erg mooi gedaan 🙂 Dit is het eerste boek dat ik van Esther Boek heb gelezen, ik kende haar boeken wel van horen zeggen en heb ze voorbij zien komen, wel altijd erg nieuwsgierig naar, maar toch nog nooit iets van haar gelezen. Nu dus wel 🙂 En wat ik ervan vond, dat lees je zo 🙂

20191203_203458.jpg

Dit boek vertelt het verhaal van Roelf en Sophie. En dat is er niet zomaar eentje. Want wow, dit verhaal heeft bijna elke emotie die ik in mijn lijf heb wel wakker gemaakt tijdens het lezen. Ik heb mee zitten huilen met het vreselijke verlies van Roelf, wat een verschrikking om zo degenen waar je zoveel van houdt te verliezen. En wat had ik een ontzag en respect voor hem dat ‘ie uiteindelijk toch weer doorzette en de kans op een toekomst met beide handen heeft aangepakt. Een toekomst samen met Sophie, een spontane, vlotte en lieve meid, waardoor het leven hem of eigenlijk hun,  weer lijkt toe te lachen. Ze besluiten er dan ook samen voor te gaan en Roelf probeert zijn verleden voor zover dat mogelijk is, een plekje te geven. Maar dan stort alles opnieuw in elkaar. Tijdens de terugweg van een etentje samen, in een sterren restaurant in België voor de verjaardag van Sophie, gaat Roelf zijn telefoon. Het is de politie met de mededeling dat hun huis in brand staat. Zo snel als het kan rijden ze verder op weg naar huis, maar als ze daar aankomen is de ravage al niet meer te overzien. Er is letterlijk niets meer te redden van hun prachtige boerderij, het is tot op de grond toe afgebrand met daarin alle onvervangbare herinneringen aan toe. Roelf en Sophie zijn er helemaal kapot van. Vanaf dat moment lijkt het leven alleen maar een gemeen spel met ze te spelen, de brand blijkt aangestoken te zijn en de politie gaat op zoek naar de brandstichter. Na een aantal verdachten te hebben opgepakt wordt uiteindelijk Roelf zelf ook opgepakt als verdachte. Hun hele leven stort opnieuw in, wat nu? Maar heeft Roelf daadwerkelijk iets met de brand te maken of heeft justitie hierin zwaar gefaald?

20191202_133401.jpg

Wat was dit een heftig boek, absoluut mooi geschreven, maar pfoeh het zal je allemaal maar overkomen, daar moet je toch niet aan denken. In het begin vond ik het vooral erg heftig omdat de toenmalige vrouw van Roelf psychoses kreeg, nu zou je denken wat is daar heftig aan, maar ik ben zelf een aantal keer psychotisch geweest op moeilijke momenten in mijn leven. Zelf geen borderline zoals Ellen in het boek, maar bipolair type 1, dus ik weet als geen ander hoe ongelooflijk heftig zoiets als depressie en psychose is om mee te maken. Wat Roelf daarna allemaal meemaakt trekt je ook van de een in de andere emotie, je gaat van intens verdriet, naar verbazing en weer naar woede en dan weer naar absoluut verbijsterd zijn omdat je gewoon niet begrijpt hoe zoiets kan. En dat zegt toch wel dat dit boek ontzettend goed is geschreven. Want als je een roman schrijft rondom een waargebeurd verhaal en dat op deze manier weet neer te zetten, dan kun je toch echt goed schrijven in mijn ogen. Wat heeft Esther dit ongelooflijk sterk en goed neergezet. Een emotionele rollercoaster die je na het lezen ervan nog lange tijd zal bij blijven! Een absolute aanrader en must read.

Rating: 🌟🌟🌟🌟 1/2 ster

Happy Reading!!!

Liefs,

Bren

One Comment on “Review: Het leven dat ik kende – Esther Boek

  1. Bren, This seems to be such an intense book, perhaps, because the novel is based on a true story. You have to teach me what “Genre: Roman” means. How neat that the book contains at the back something written by Roelf and Sophie themselves! — Here again, another riveting storylne! And you are at your best when reviewing a book you identify with as you do here with psychose. And, once again, you give the author your ultimate compliment with, “… if you write a novel around a true story and know how to put it down in this way, then you can really write well in my eyes.” “A must read” you end with!!!!!!!!! –Excellent, Bren! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: