Review: The Notebook — Nicholas Spark

Genre:                           Romantiek, Drama

Uitgever:                      Grand Central Publishing

ISBN:                             978 1 4555 8287 7

Uitvoering:                  Paperback / Engelstalige Pocket

Aantal pagina’s:          260

Uitgave:                       Juni 2014 – 1e uitgave was Februari 1998

 

Een tijdje geleden vond ik dit boek in een boekwinkeltje, ik had er al zoveel over gehoord van mensen, maar eigenlijk altijd gedacht dat het gewoon niet mijn ding zou zijn. Nou moet ik zeggen dat ik ook wel echt heel lastig kan zijn als het gaat om boeken over romantiek, feel-goods vind ik wel leuk, maar een puur romance boek dat trok me eigenlijk nooit, vond het vaak maar suf en extreem ongeloofwaardig. Toch besloot ik deze keer niet naar dat gevoel te luisteren, maar gewoon het boekje aan te schaffen en het eens te gaan lezen. Want je horizon verbreden door een ander genre te proberen, daar is nog nooit iemand aan doodgegaan toch?! Zo gezegd, zo gedaan. Maar heeft dit boek me ook echt op andere gedachten kunnen brengen over dit genre, of juist alleen maar meer in mijn overtuiging gegooid? Dat lees je zo 🙂

The Notebook 1.jpg

The Notebook een van Nicholas Sparks meest bekende werken en my goth, wat heeft die man een hoop geschreven zeg! Het boek is later ook verfilmd en in deze editie, het 10-jarige jubileum editie van het bestaan van de film, staan aan het einde van het boek dan ook een aantal foto’s uit de film. Zoals ik al zei ben ik volledig open-minded gaan lezen in dit boek, ondanks wat ik eerst ook vond van dit genre. En ik vond het echt een mooi verhaal! De schrijfstijl was zo fijn, voor ik het wist zat ik al volledig in het verhaal. 

“The romantics would call this a love story, the cynics would call it a tragedy. In my mind it’s a little of both, and no matter how you choose to view it in the end, it does not change the fact that it involves a great deal of my life and the path I’ve chosen to follow.”

Wat ik ervan vond, heel eerlijk, ik vond het zowel een liefdesverhaal als een tragedie, oftewel een tragisch liefdesverhaal. Maar wel een die echt heel erg mooi geschreven is en die het zelfs voor elkaar kreeg dat ik wat tranen liet lopen. Ja,het is een romantisch verhaal en ja er zitten wat dingen in waarvan ik zoiets had van, “Oh, kom op zeg”, maar toch wist het me absoluut te boeien. De liefde tussen Noah en Allie is zo intens en puur. Dat ze van elkaar houden is al vrij snel duidelijk, maar door de verschillende klassen waar ze uit komen, is het niet de bedoeling dat deze jeugdliefde ook daadwerkelijk een toekomst heeft. En zo eindigt het dan ook bijna net zo snel als dat het voor hun begon.

The Notebook 2

Tot Allie haar bruiloft steeds dichterbij komt, ze kan niet trouwen zonder dat ze Noah nog een keer ziet en kan spreken. Noah zelf heeft ondertussen al heel wat meegemaakt in zijn leven, is bij het leger gegaan, is vrienden verloren in de oorlog en zijn vader is nog niet al te lang geleden overleden. Hij woont alleen in het grote huis, zonder geliefde. Althans niet bestaand, nog altijd denkt hij vaak terug aan hoe het ooit was met Allie, maar die hoop dat dat ooit nog goed zal komen heeft hij eigenlijk allang opgegeven. Toch staat Allie daar dan ineens op een dag op zijn erf. Al snel komen de twee erachter dat de liefde van toen nog lang niet uitgeblust is en vallen ze opnieuw voor elkaar. Natuurlijk is daar wel een klein probleempje, de verloofde van Allie. Gaat het ze lukken om samen verder te kunnen gaan, een toekomst op te kunnen bouwen en samen oud en gelukkig samen te kunnen zijn en blijven? En zo ja, hoe ziet die verre toekomst er dan uit voor ze?

“Poets often describe love as an emotion that we can’t control, one that overwhelms logic and common sense. That’s what it was like for me. I didn’t plan on falling in love with you, and I doubt if you planned on falling in love with me. But once we met, it was clear that neither of us could control what was happening to us. We fell in love, despite our differences, and once we did, something rare and beautiful was created. For me, love like that has happened only once, and that’s why every minute we spent together has been seared in my memory. I’ll never forget a single moment of it.”- Noah. page,102- 

Al dat kom je gaandeweg allemaal achter tijdens het lezen van het boek. Aan de ene kant is dit een prachtig liefdesverhaal, waar naar ik denk menig mens wel van droomt. Maar ook het mooiste verhaal kan een hele duistere kant hebben. En dat vind ik in dit boek zo ontzettend mooi in elkaar gezet. Het trekt je van de ene emotie in de andere en dat maakte voor mij dat dit boek het dubbel en dwars waard is geweest dat ik ‘m heb geadopteerd in ons boekengezinnetje 😀

The Notebook 3

Natuurlijk was ik door het boek ook heel erg nieuwsgierig geraakt naar de film, dus hebben we die een tijdje nadat ik het boek had gelezen ook gekeken. Maar wow, dat was toch wel even anders zeg. Waar het boek me juist zo had weten te boeien wist de film dat absoluut niet en dat lag echt niet aan een slechte cast. Want de cast is niets over te klagen. Maar het is weer typisch Hollywood om een verhaal als dit ongelooflijk te romantiseren en er allerlei poeha omheen te verzinnen wat niet eens in het boek voorkomt. Nee, de film vond ik echt uiterst teleurstellend, Jeffrey trouwens ook, voor zover hij het volhield om mee te kijken dan, hahahahaha. (Dat klopt, het was afzien 😛 , red.) Maar het boek, ja dat is het lezen gelukkig absoluut waard! En gelukkig was dat dan ook wel het allerbelangrijkste 😀

“You can’t live your life for other people. You’ve got to do what’s right for you, even if it hurts some people you love.” – page.141-

Rating: 🌟🌟🌟🌟 sterren

Happy Reading!!!

Liefs,

Bren

One Comment on “Review: The Notebook — Nicholas Spark

  1. Bren, I give you credit giving the genre of romance novels a chance here with “The Notebook” by Nicholas Sparks, despite your disposition not favoring romances. This love story & tragedy between Allie & Noah, obviously, touched you emotionally. You proved always to give a book a chance! The film version was, apparently, not as favorable for you….and your comment as to Jeffrey’s reaction to the movie is funny! Your excellent review should foster interest by others to read the book!!! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: