Voorbereiden op NaNoWriMo!

Het is bijna November en dat betekent dat het weer tijd is voor National Novel Writing Month (oftewel: NaNoWriMo)! Ik heb drie keer eerder meegedaan en van alle keren heb ik bij het beste jaar de helft gehaald van wat je eigenlijk moet halen om te “winnen”. Het doel van NaNoWriMo is dat je jezelf uitdaagt om 50.000 woorden te schrijven gedurende de maand November. Dit jaar ben ik van plan te winnen! 😉

Published Nanowrimo projects.JPG

Op de nieuwe site van NaNoWriMo kun je nu heel mooi zien hoe het je is vergaan de afgelopen jaren. Dit vond ik wel gaaf om te zien, want van de vier projecten in de lijst zijn er twee ook daadwerkelijk gepubliceerd! Toverkolder was de projectnaam voor “De Kronieken van Irondia: De Grote Fudgewhizzle”. Dus het is eigenlijk hetzelfde boek waar ik dit jaar aan ga werken en die ik ook gepubliceerd ga krijgen! 😉

Winnen was altijd de intentie de vorige keren, maar het probleem was dat NaNoWriMo op de een of andere manier altijd precies samenviel met projecten die ik aan het afronden was. Vorig jaar was ik druk bezig met de redactierondes van The Xoron Redemption en kon daardoor niet volledig mijn aandacht op mijn nieuwe verhaal richten. Nu heb ik alle tijd om bezig te zijn met mijn fantasy verhaal met komische twist. Het wordt mijn eerste Nederlandstalige boek, maar ik heb wel de intentie om hem op een later tijdstip nog te vertalen naar Engels.

Een nieuw project waar ik al aan werkte

Het idee voor “De Grote Fudgewhizze” was er al een hele tijd en het verhaal begon steeds meer vorm te krijgen in mijn hoofd. Het was voor mij al vrij snel duidelijk dat ik na het voltooien van mijn toch wel duistere scifi verhaal van mijn sterkere kanten te benutten, waaronder mijn gevoel voor humor, dus leek het mij leuk om een verhaal te schrijven over een antiheld die slachtoffer is van zijn eigen omgeving. Hij wil roem en rijkdom, maar in werkelijkheid is hij een grote teleurstelling voor iedereen om hem heen, vooral zijn moeder. Ik wil het verhaal een soort “The Big Lebowski” vibe geven, maar dan in een eigen fantasy setting. Toch zal die wereld bevolkt zijn door wezens als trollen, elven en goblins and Fudgewhizzle is zelf een gnoom. Ik heb wel vaker gehoord dat als je fantasy schrijft dat je dan je eigen wezens moet verzinnen, maar dat heb ik al gedaan met mijn scifi verhaal en ik wilde ook lekker alle clichés op de hak nemen en daar zijn bestaande fantasy rassen perfect geschikt voor vanwege de herkenbaarheid, al zitten er absoluut ook eigen creaties in het verhaal!

NaNoWriMo 2019.JPG

Mijn nieuwe project staat al in de startblokken!

Al met al denk ik dat ik best ambitieus ben, omdat het lastig om dingen te schrijven die grappig zijn, zonder het er te dik bovenop te leggen dat het verhaal grappig bedoeld is. De grappen moeten subtiel genoeg zijn en niet al te voor de hand liggend. Gelukkig heb ik een goede groep proeflezers, die me hopelijk kunnen vertellen of de grappen goed uit de verf komen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Maar goed, wat ga ik nou doen om me voor te bereiden op mijn epische reis naar Irondië om verslag te leggen van Fudgewhizzle z’n avontuur? Ik heb al een kleine voorsprong, omdat ik al een aantal hoofdstukken op papier heb staan, want ik schrijf al bijna de hele maand 500 woorden per dag om te “trainen”. 500 woorden per dag is makkelijk haalbaar, heb ik gemerkt. Mocht het dus een keer zo zijn, dan zou ik daar nog genoegen mee nemen op een slechte dag. Voor NaNoWriMo moet je namelijk 1.667 woorden per dag schrijven en dat is ruim drie keer de hoeveelheid die ik nu doe. Ik denk dat het haalbaar is, maar het eerste weekend van November is al weer druk met allerlei spannende dingen (later meer daarover op ons blog!), dus het is maar even de vraag of ik dan tijd kan vinden om te schrijven.

Ik heb ook al flink vooruit geplot, zodat ik weet wat ik moet schrijven. Alles wat ik moet doen is zitten en schrijven. Eitje, toch? 😉 Een van de belangrijkste dingen die mij helpen bij het schrijven is plotten. Zonder plotten heb ik geen richting en niks om naartoe te werken. Ook al is het plot niet volledig ontwikkelt, als ik maar weet hoe het verhaal moet eindigen kan ik daar naartoe werken om te zorgen dat het ook zo eindigt.

Coffee needed.jpg

Natuurlijk heb ik ook liters koffie nodig om te kunnen schrijven 😉

Iets wat ik ook probeer te doen in November is om het aantal afspraken dat ik heb tot een minimum te beperken, dus ik hoop lekker veel thuis te kunnen zijn en ook met schrijven bezig te zijn. Helaas kon ik niet voorkomen dat er een aantal afspraken in de agenda kwamen, maar goed, zo is het leven nu eenmaal. Het is nu wel echt lekker herfstweer aan het worden en dat betekent dat als ik niet aan het schrijven ben, dat ik dan lekker naast Bren kan kruipen op de bank en lekker kan gaan lezen, of gamen. Oh, en Bren had me beloofd de hele maand te supporten tijdens NaNoWriMo, dus ze gaat me hopelijk voeden met koffie, knuffels en af en toe een welverdiende massage geven ;P

Dit jaar gaan we winnen!

Keyboard.jpg
Mijn DAS mechanische toetsenbord is klaar om gepijnigd te worden! 😉

Dat was het! Mijn voorbereidingen op NaNoWriMo dit jaar! Doe jij ook mee? Laat het ons weten en misschien kunnen we op de Nano site wel buddies worden 😀

Je kunt mijn voortgang checken via deze link (als je een NaNoWriMo account hebt), al ga ik er zeker nog elke week even een update posten hoe het gaat!

Happy writing!

Jeffrey

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: