Interview: Boekhandel Blankevoort — Amstelveen

Een tijdje geleden waren we voor het eerst bij Blankevoort in Amstelveen. Bij het binnenkomen van de winkel word je direct al vrolijk begroet, niet alleen door het leuke personeel, maar ook door de geur van boeken! Je voelt je echt direct thuis in deze knusse, maar toch ruim opgezette boekwinkel met een breed assortiment aan leesmateriaal! We hebben een superleuk interview gehad met Consuelo Greuter, die superenthousiast reageerde toen we haar vroegen of ze mee wilde doen aan een interview. 😊

20190619_151707
De voorgevel van de winkel, je ziet al hoe gezellig het binnen is! 😉

Jeffrey:

Hi Consuelo, superleuk dat je mee wilt doen aan dit interview! Wij houden echt van boekwinkels en het is altijd weer zo leuk om de mensen te spreken die er werken en zo veel passie voor het werk en de boeken hebben! Vertel eens iets over jezelf! Hoe ben je hier zo terecht gekomen?

chelin2
Consuelo Greuter is een van de personen die je vrolijk begroet als je de winkel binnenkomt!

Consuelo:

Het is al weer twaalf jaar geleden dat ik hier begon! Ik was eigenlijk binnengekomen als vervanging voor iemand, maar dat werd uiteindelijk een wat permanentere aanstelling, haha. Ik ben opgegroeid tussen de boeken, maar ik vond lezen vroeger moeilijk, maar doordat mijn moeder veel voorlas ontdekte ik het plezier van lezen. Ik had geen ervaring met werken in een boekhandel, maar de voormalige eigenaar Cees had gezegd dat ik me maar gewoon erin moest gaan verdiepen en dan zou dat vanzelf wel komen. Uiteindelijk ben ik in de loop van de tijd gespecialiseerd geraakt in kinderboeken, daar doe ik ook de inkoop voor. Zelf heb ik ook kinderen en lees ik graag voor. Ik vind het erg leuk om kinderen die de winkel in komen te enthousiasmeren om te gaan lezen, dat doen we door ze de boeken door te laten lezen en te helpen met zoeken naar een nieuw boek waar ze zich op verheugen! De tijd wordt tegenwoordig bij kinderen heel anders ingedeeld en daardoor kan het soms lastig zijn om ze aan het lezen te krijgen.

Bren:

Echt super dat je zo met de kinderen bezig bent om ze aan het lezen te krijgen. Bij mijn eigen nichtje Fenna zie ik dat ook. Zij is ook helemaal enthousiast van boeken en toen ze laatst bij ons op visite was geweest vertelde ze dat ze ook een boekenkast wilde, net als haar tante en oom, haha.

De winkel bestaat al heel lang, dit hadden we ook op de website gelezen. Zou je iets kunnen vertellen over de geschiedenis?

zaak2.jpg
Zodra je de winkel in stapt ruik je die heerlijk geur van boeken en zie je dit prachtige uitzicht! Twee “eilanden” vol met de nieuwste boeken!

Consuelo:

Boekhandel Blankevoort bestaat al sinds 1921, maar heeft diverse vestigingen gekend. We hebben een tijd aan de Rooseveltlaan gezeten, van 1931 tot 1978. Toen werd de winkel ook nog door de Blankevoorts zelf gerund. Het is zelfs zo dat Anne Frank haar dagboek bij deze winkel vandaan heeft gekregen! Haar vader heeft het legendarische dagboek daar voor haar gekocht. In 1991 is de winkel door Cees Philips overgenomen, die het stokje vervolgens overgaf aan Rob Kuyper, en we zitten nu al weer zo’n 23 jaar op deze locatie. Er is een volledige geschiedenis, die absoluut interessant is. Deze is te vinden op deze site: http://www.geheugenvanplanzuid.nl/index.php/architectuur/146-de-geschiedenis-van-boekhandel-blankevoort

dagboek.jpg
Het befaamde dagboek van Anne Frank, ooit gekocht door haar vader bij Blankevoort!

Jeffrey:

Zo bijzonder om te weten dat Anne Frank haar dagboek bij de oude winkel vandaan komt! Jeetje, wat een geschiedenis hangt er aan deze boekhandel!

Om zo lang te bestaan moet je wel innovatief zijn in deze branche, hoe pakken jullie dat aan? We hebben natuurlijk ook flink wat economische recessies in die tijd gehad.

Consuelo:

In 2008 was de crisis en veel oude bedrijven zijn toen over de kop gegaan. Onze omzet liep natuurlijk wel terug, dus wij merkten het zeker. Rob heeft een paar jaar geleden de zaak overgenomen van Cees. Lezingen werden al wel georganiseerd, maar met Rob werden die uitgebreid en er kwam ruimte om de voorleesochtenden en YA avonden op te zetten. Op die manier hebben wij toch flink wat mensen naar de winkel weten te krijgen, waardoor we beter in staat waren om te overleven. Gelukkig ligt de crisis nu weer achter ons, maar je moet toch constant bezig blijven met leuke evenementen organiseren, dat helpt enorm.

zaak.1.jpg
Een oude boekengids van Blankevoort uit 1955, toen ze nog in Amsterdam gevestigd waren!

Jeffrey:

Het klinkt inderdaad wel logisch dat als je zulke dingen organiseert mensen ook op de hoogte zijn dat jullie überhaupt bestaan. Wij hadden jullie ook gevonden, omdat een van mijn collega-schrijvers, Cathinca van Sprundel, een boekpresentatie deed bij jullie. Dus het helpt zeker!

Wat trekt je eigenlijk zo aan om in een boekhandel te werken?

Consuelo:

Het is in principe natuurlijk inkoop en verkoop. Dat vind ik erg leuk om te doen. Kijken wat er op de markt komt en waarvan ik denk dat het goed zal verkopen. Qua kinderboeken vind ik het vooral ook leuk om bij de kinderen een glimlach op hun gezicht te krijgen en ze met een boek onder hun arm weg te zien gaan. Vooral bij kinderen die dyslectisch zijn, die denken dat lezen echt nooit voor hen is weggelegd. Wat erg belangrijk is, is dat je ze dan een boek met een rustige bladspiegel meegeeft, daardoor kunnen ze beter worden in lezen. Verder moet het natuurlijk een boek zijn met een onderwerp dat ze interesseert, het boek moet niet te dik zijn, zodat ze het ook uit kunnen lezen en op die manier bevestiging krijgen dat ze kunnen lezen. Zolang het plezier van het lezen er maar door bevorderd wordt zullen ze uiteindelijk steeds beter gaan lezen.

Wat ik ook leuk vind, is dat er zo veel verschillende mensen binnenkomen. Het inschatten van wat ze leuk vinden en daar op inspelen vind ik ook erg leuk. En de leukste week is natuurlijk de Kinderboekenweek! Ook hebben we om de week op woensdagochtend voor kinderen tot 4 jaar een voorleesochtend. Die wordt door Herma van Zutphen gedragen. Zij heeft jarenlang ervaring met het vertellen met een vertelkastje in de bibliotheek. En wanneer Herma niet kan draag ik het zelf.

zaak 3.jpg

Verder houd ik me ook bezig met het schrijven van de nieuwsbrieven en het maken van de posters voor evenementen en help ik mee met organiseren van boekenavonden met signeersessies. En daar komt mijn studie waarbij ook grafische vormgeving een onderdeel was goed van pas. Rob en ik werken hierin samen, we vullen elkaar goed aan. Hij is Neerlandicus en ik doe de visuele kant van de uitingen naar buiten. Diana Hemeon, Engelse van geboorte, ontfermt zich over onze Engelstalige afdeling.

 

Bren:

Allemaal superleuke dingen! Lijkt mij ook echt een heerlijk gevoel als je kinderen zo aan het lezen weet te krijgen, helemaal als ze dyslectisch zijn. Ik las als kind ook al heel veel en lees nog steeds graag jeugdboeken, gewoon als je even iets tussendoor wilt lezen, al vraag ik me bij sommige boeken wel echt af of ze echt voor kinderen bedoeld zijn, haha. Zoals in Warrior Cats, daar had ik echt zoiets van, ‘Dit is toch veel te heftig voor een kind?’ Hahaha.

Consuelo:

Kinderen kunnen best wel wat hebben, hoor. Maar ik ben het inderdaad wel met je eens dat er vaak heftige dingen in kinderboeken kunnen zitten!

zaak 4.jpg

Bren:

Als je in een boekwinkel werkt, dan lees je neem ik aan ook heel veel. Wat lees je graag?

Consuelo:

Ik lees inderdaad veel, vooral in de avond, dan reserveer ik daar altijd wat tijd voor. Ik lees veel kinderboeken natuurlijk, maar op een gegeven moment ben je daar ook wel even klaar mee en wil je toch iets met wat meer om het lijf. Ik lees ook graag literair werk, maar het moet niet te spannend zijn, want dan kan ik niet slapen, haha. Ik lees bijvoorbeeld ook wel boeken over de burgeroorlog in Spanje, omdat dit onderwerp mij aan het hart ligt, maar dat soort boeken kan ik beter overdag lezen.

Ik hou van boeken waar avontuur en ontwikkeling in zit. Ze moeten vooral niet te dun zijn! Ik kijk niet heel erg naar de dikte, maar als het een wat dikker boek is, weet ik natuurlijk dat ik er ook langer mee bezig zal zijn. Ook het thema overwinning zie ik graag terug in boeken.

Bren:

Ja, ik hou daar ook echt van, als er zo’n strijd is en je personages ziet groeien in het boek, dat je een echte band met ze krijgt.  Welke boeken zou je echt aanraden?

Consuelo:

Als het om literatuur gaat, dan zou ik zeggen:

  • Het einde van de eenzaamheid — Benedict Wells
  • Ik blijf hier — Marco Bolzano
  • Birk — Jaap Robben

Qua kinderboeken kan ik deze van harte aanbevelen:

  • De geheime tuin — Frances Hodgson Burnett
  • Lampje — Annet Schaap
  • De Grijze Jager-serieJohn Flanagan
  • De woordsmid — Patricia Forde

Bren:

Mooie tips! De Woordsmid heb ik hier de vorige keer op jouw aanraden gekocht en ga er dan ook zeker binnenkort in beginnen. Ik weet zeker dat onze lezers hier wel wat mee kunnen! Dankjewel!

zaak 5.jpg

Zijn jullie eigenlijk ook op social media actief?

Consuelo:

Jazeker! Eigenlijk vooral op Facebook, Instagram en we hebben natuurlijk ook nog een nieuwsbrief waar mensen zich voor in kunnen schrijven via onze website. Dit zijn de adressen:

https://www.facebook.com/Boekhandel-Blankevoort-409986722407852/

https://www.instagram.com/boekhandelblankevoort/

https://www.boekhandelblankevoort.nl/nieuwsbrief

zaak 7.jpg

Jeffrey:

Wij hebben onszelf ondertussen ook ingeschreven voor de nieuwsbrief! Ben erg benieuwd! We hebben aardig wat afgeklept zo, super gezellig! Wat zou je nog aan de lezers van dit interview mee willen geven?

Consuelo:

Het lezen van een goed verhaal is een soort voeding voor de geest. Door lezen kun je meer begrip voor anderen kweken. Als je kinderen hebt, lees dan voor, dan kun je samen een avontuur beleven! Het voorlezen van een verhaal verbindt mensen met elkaar en maakt de woordenschat van de kinderen vele malen groter! Lees veel en deel je liefde voor boeken met je kinderen, want lezen en boeken zijn een van de mooiste cadeaus die we elkaar kunnen geven.

zaak 10.jpg

Bren:

Wat een mooie woorden! Dankjewel voor het interview, we vonden het echt super om je beter te leren kennen en de winkel is zo heerlijk ingericht! Je voelt je ook direct thuis door die heerlijk verslavende geur van boeken! Dus iedereen die dit leest: ga eens op bezoek naar deze bijzondere boekwinkel, daar zul je absoluut geen spijt van krijgen!

Happy reading!!!

Liefs,

Bren & Jeffrey

One Comment on “Interview: Boekhandel Blankevoort — Amstelveen

  1. Bren & Jeffrey! What a wonderful collaboration with you both interviewing Consuelo of Blankevoort Bookstore in Amstelveen! You know you started this review with the “show stopper” story of Anne Frank’s father purchasing her diary at Blankevoorts!!! Consuelo is quite a person in the business & does so much for the stores as you describe on top of her greatest love of children’s books & reading activities for them. Rob has been so smart to conduct diverse activities to bring people into the stores! What a thorough interview you both did & Consuelo’s responses were thorough & generous. Bren, I remember when you did your review of your first visit to this bookstore & said you would return. –Wonderful, you two!!! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: