Review: Sapiens — Yuval Noah Harari

Genre:                         Non-Fictie, Geschiedenis, Filosofie, Psychologie

Uitgeverij:                  Uitgeverij Thomas Rap

ISBN:                           978-94-004-0793-0

Uitvoering:                Paperback

Aantal pagina’s:       462

Uitgave:                     December 2018 (32e druk)

Over dit boek had ik al een hoop gehoord en toen Bren en ik de laatste keer bij boekhandel Haasbeek in Alphen a/d Rijn waren heb ik dit boek van haar gekregen. Zodra ik klaar was met mijn vorige non-fictie boek ging ik direct hierin aan de slag, want ik was te nieuwsgierig naar dit boek. 😀

Sapiens 2.jpg

Yuval Noah Harari neemt je in dit boek mee op reis door de geschiedenis van de mensheid, dat van een klein, nietszeggend groepje aapachtige wezens uitgroeide tot de oppermacht van de Aarde. Het boek is opgedeeld in verschillende stukken, waar we iedere keer een stuk verder in de tijd gaan.

In het eerste deel; de cognitieve revolutie vertelt Yuval Noah Harari hoe de mens langzaam steeds slimmer werd en de kracht kreeg om vooruit te denken en allerlei imaginaire constructies te verzinnen. Als je erover nadenkt is het eigenlijk een complete waanzin waar we in leven, die alleen maar bestaat vanwege het collectieve geloof in allerlei imaginaire zaken. Daar wordt niet alleen geloof mee bedoeld, maar ook instanties als bedrijven en onze normen en waarden.

Toen de mensen eenmaal het jager-verzamelaarsleven achter zich lieten en gingen settelen, werd er een groei in werking gesteld die ongekend was. De mens leverde met de agrarische revolutie een hoop comfort in, maar was daardoor wel in staat exponentieel te gaan groeien. Als deze revolutie nooit plaats had gevonden, had de wereld er niet zo uitgezien als nu.

“Hoe krijg je mensen zover dat ze geloven in een imaginaire orde als het christendom, de democratie of het kapitalisme? Om te beginnen geef je nooit of te nimmer toe dat zo’n orde imaginair is. Je blijft bij hoog en laag volhouden dat de orde waarop de samenleving is gebaseerd een objectieve realiteit is, die gecreëerd is door almachtige goden of de wetten van de natuur.” — Blz. 125

Sapiens 1.jpeg

Het boek staat vol dingen die je verbaasd zullen doen staan hoe de mens zo ver is gekomen. Het derde deel van het boek gaat over de eenwording van de mensheid en de verschuiving van verschillende rijken en volkeren naar een mondiale samenleving, waarin we steeds verder naar elkaar groeien, ook al lijkt dat misschien niet zo door het toenemende rechtse gedachtegoed dat momenteel de overhand lijkt te krijgen. We zijn echter zo erg naar elkaar gegroeid en zo afhankelijk van elkaar, dat er nauwelijks nog echt sprake kan zijn van verschillende culturen.

“De meeste mensen beweren dat hun sociale hiërarchie een natuurlijk, rechtvaardig fenomeen is, terwijl die van andere volkeren gebaseerd zijn op onware, belachelijke criteria. Moderne westerlingen hebben geleerd dat het idee van raciale hiërarchie te idioot voor woorden is. Ze reageren geschokt op wetten die zwarten verbieden om in blanke buurten te wonen of naar witte scholen te gaan of behandeld te worden in ziekenhuizen voor blanken. Maar de hiërarchie van rijk en arm, die dicteert dat rijke mensen in aparte, luxere huizen wonen, naar aparte, prestigieuzere scholen gaan en medische zorg krijgen in aparte, beter uitgeruste voorzieningen, klinkt veel Amerikanen en Europeanen helemaal niet onzinnig in de oren.” — Blz. 149

Het laatste deel van het boek behandelt de wetenschappelijke revolutie en hoe deze een stroomversnelling veroorzaakte in de ontwikkeling van de mensheid en de technologie die tot onze beschikking staat. Hoe deze revolutie mogelijk was en welke middelen hiervoor nodig waren.

Ik heb werkelijk genoten van dit boek! Het eerste deel daar ging ik heel rap doorheen, maar ik merkte dat naarmate ik richting het einde ging toch alles wat minder interessant begon te vinden, ook omdat ik veel al wist over de wetenschappelijke ontwikkeling van de mens. Ook stoorde ik me soms wat aan de grootte van de letters, die had iets groter gemogen voor het leescomfort. Desalniettemin is dit boek écht een top boek en kan ik iedereen echt aanraden dit boek eens te lezen, al was het maar om jezelf te verbazen over hoever we het geschopt hebben.

Het laatste stukje van het boek gaat over diverse toekomstbeelden, maar daarin wordt in het boek Homo Deus volledig de aandacht op gericht. Ik heb die ook al op mijn TBR stapel liggen en hoop die dit jaar misschien nog te kunnen lezen. Eerst nog even lekker nagenieten van dit prachtige boek!

Beoordeling:

Cover art: 🌟🌟🌟
Papiergeur: 🌟🌟🌟🌟
Print/lettering: 🌟🌟🌟½
Originaliteit: 🌟🌟🌟🌟
Inhoud: 🌟🌟🌟🌟🌟

Overall: 🌟🌟🌟🌟

Happy reading!

Jeffrey

5 Comments on “Review: Sapiens — Yuval Noah Harari

 1. Jeffrey, Yuval Noah Harari’s “Sapiens” has an ambtious, broad scope. As a generalist myself in history & political science, the subtitle, “A Brief History of Humankind,” & all you say in your review piques my interest, to put it mildly. Since many prominent authors have touched on the subject in one academic discipline or another, check the bibliography for Harari’s sources. That would be a true measure of the book if prominent authors & books pop out at you. Also, there is always the question as to whether a book is written by a “pop culture” author for popular/commercial consumption vs. written by an academic person who moves the subject/ discussion forward by making a contribution of thought or fact based on original sources. Having said the above, you can put a book through “the smell test” by perusing it before you read it. –Not to spoil your fun, enjoyment, & inquisitiveness, all of which I applaud here with a great review of a most worthy subject. Phil

  Like

  • Philip, the scope is indeed very broad for this book. This book is definitely backed and based on actual research. Even Yuval Noah Harari admits that we simply don’t have enough data to verify every theory in the book, but he explains everything from multiple angles. For instance, there’s still no evidence why humans settled down to grow crops, but there are a couple of theories which he all lays down to give us a glimpse of what it must have been like. Also it’s kind of odd when you think about it that we live in the year 2019, but humanity has been around so much longer than that. Another thing that truly baffled me was how we inherited counting with units of sixes, like we do with time (every measure in time is divisible by 6, like 24, 12 and 60.). I really think you’d enjoy this book and perhaps others by Yuval Noah Harari, as you are a history buff! 🙂 – Jeffrey

   Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Jeffrey’s jaar in boeken – The Book Dragon's Nook

 3. Pingback: X-Mas Goodies! – The Book Dragon's Nook

 4. Pingback: Review: 21 Lessen voor de 21e eeuw — Yuval Noah Harari – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: