Drie Non-Fictie Must-reads (volgens Jeffrey)

Sinds ik mijn liefde voor lezen weer terug heb gevonden enkele jaren geleden ben ik ook flink non-fictie gaan lezen. Op een of andere manier raas ik een stuk sneller door dit soort boeken heen dan fictie. Waarschijnlijk omdat ik een echte wetenschapsfreak ben en minder problemen heb om theorieën in me op te nemen, dan een verhaal te visualiseren. Al gaat dat laatste me ook steeds beter af, omdat ik meer lees. Maar goed, non-fictie, daar gaat het over in dit artikel! Het is een van mijn favoriete genres, ik ben gek op nieuwe dingen leren, inzichten krijgen die ik nog niet had en mijn leven verrijken met wijsheid en kennis. Van filosofische werken tot wetenschapsboeken tot biografieën, ik hou van non-fictie! In dit artikel wil ik jullie dan ook drie tips geven voor goede non-fictie boeken waar ik enorm van heb genoten. Uiteraard gaan er meer tips in de toekomst volgen! 😉

Factfulness: Ten Reason We’re Wrong about the World (and why things are better than you think) — Hans Rosling

Factfulness.jpg

Nederlandse titel: Feitenkennis

Vorig jaar, toen ik naar Ierland ging, heb ik dit boek opgepikt op Schiphol. Tijdens de vlucht ben ik begonnen met lezen en ik heb het boek tijdens de trip helemaal uitgelezen. Elk vrij moment dat ik had zat ik met mijn snufferd in dit heerlijke boek. Het boek begint met een multiple choice toets, waarin vragen over allerlei wereldzaken aan de kaak worden gesteld. Hoewel ik bovengemiddeld scoorde verbaasde ik me er over dat ik er bij sommige vragen echt compleet naast zat. Dit boek gaat over hoe we allemaal best een negatief wereldbeeld hebben, terwijl het eigenlijk beter gaat dan we denken. Factfulness probeert uit te leggen waarom we er zo naast zitten en hoe we onszelf kunnen bewapenen en kritischer kunnen gaan denken. We zijn allemaal behoorlijk bevooroordeeld en als je dit erkent, ben je al halverwege!

Een van de beste metaforen die in het boek gebruikt werd is dat je de Aarde het beste kunt vergelijken met een baby in een couveuse. Er is een heleboel mis, maar het gaat langzaam de goede kant op. Waar ik wel een beetje verdrietig van werd was het feit dat dit het levenswerk van Hans Rosling is geweest en dat hij dit boek nooit zelf uit heeft zien komen. Dit boek is zijn erfenis, die hij ons wilde nalaten. Het team waar hij onderdeel van uitmaakte heeft ervoor gezorgd dat het boek uit werd gegeven en dat wij nu dit geweldig informatieve boek kunnen lezen!

Waarom raad ik dit boek aan?

Het klinkt misschien raar, maar hoewel dit een non-fictie boek is, kreeg ik het gevoel een feel-good te lezen, maar dan eentje gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek. Het boek geeft je alle gereedschap die je nodig hebt om kritischer naar het nieuws te kijken, of als iemand iets zegt over wereldzaken waar je zo je twijfels bij hebt. Het boek kan je flink wat hoop geven en je een perspectief bieden dat alles lang niet zo slecht is als je denkt!

 

The Skeptics’ Guide to the Universe: How to Know What’s Really Real in a World Increasingly Full of Fake — Steven Novella

Skeptics Guide.jpg

Dit boek is alleen in het Engels verkrijgbaar!

Waarschijnlijk is dit een van de beste boeken die ik ooit cadeau heb gekregen van iemand! Bren had mij dit boek gegeven, al heeft ze daar ongetwijfeld soms spijt van gehad als ik weer begon over hoe awesome dit boek was en kwam met allemaal feiten. Volgens haar werd ik er iets té sceptisch van, haha. Maar goed, wat was ik omver geblazen van dit heerlijk dikke boek! Het boek bevat allerlei gereedschap wat je kunt gebruiken om sceptisch te worden/zijn/blijven. Het is een boek dat deels over de psychologie gaat en hoe onze hersenen ons vaak misleiden, hoe je jezelf kunt bewapenen tegen nepnieuws en nog veel meer handige informatie! Het leeuwendeel van het boek gaat over verschillende aspecten om je te helpen een sceptische kijk op dingen te houden. Dit gaat vooral over kritisch denken. Sceptisch zijn is iets heel anders dan pessimistisch zijn! Het gaat er vooral om dat je niet alles voor zoete koek slikt, maar ook altijd voor jezelf na blijft denken, zelf research doet op bepaalde vlakken, enzovoorts. Het laatste deel van het boek gaat over praktijkvoorbeelden. Hoe je mensen verbaal kunt ontwapenen, hoe je om moet gaan met mensen die in dingen geloven die wetenschappelijk bewezen zijn niet te werken, of mensen die in de flat earth theorie geloven.

“The scientific method consists of the use of procedures designed to show not that our predictions and hypothesis are right, but that they might be wrong. Scientific reasoning is useful to anyone in any job because it makes us face the possibility, even the dire reality, that we were mistaken”
—Carol Tavris

 

Waarom raad ik dit boek aan?

Als het niet al duidelijk was uit de rest van mijn tekst, dit boek geeft je alle gereedschap die je nodig hebt om sceptischer te zijn en kritischer te denken. Scepticisme heeft meestal een negatieve connotatie, maar het is niets minder dan kritisch nadenken voor jezelf en dingen in twijfel trekken. Het boek nodigt je uit om alles wat je hoort zomaar te geloven, tenzij iemand met degelijk bewijs komt voor zijn stellingen. Het gaat bovenal over wetenschap en dat is een van de mooiste dingen die de mensheid tot zijn beschikking heeft om vooruitgang te boeken.

Letters from a Stoic — Seneca

Letters from a Stoic.jpg

Nederlandse titel: Leren Sterven, brieven aan Lucilius

Ik hou van filosofie. Dat wist ik eigenlijk pas op het moment dat een vriend van mij me Meditaties van Marcus Aurelius had aanbevolen te lezen. Het was een fantastisch boek en voor ik het wist zat mijn winkelmandje vol met nog meer filosofische werken van Griekse en Romeinse filosofen. Letters from a Stoic is een mooi boek, vol met *trommelgeroffel* brieven! Deze brieven aan Lucilius (waarvan nog steeds weinig bekend is) zijn prachtig om te lezen. Zelfs in deze moderne tijden zitten ze vol met wijsheden en zijn ze in meer of mindere mate nog steeds toe te passen op onze levens. Ik ben een groot fan van de stoïcijnen en hun levensbeschouwing en probeer zelf ook delen van hun filosofie toe te passen in mijn eigen leven.

“If wisdom were offered me on the one condition that I should keep it shut away and not divulge it to anyone, I should reject it.”

 

Waarom raad ik dit boek aan?

Seneca was iemand die zijn zaakjes aardig op orde had, maar hij was ook bewust van het feit dat hij een sterveling was. De stoïcijnse benadering van het leven is geweldig op veel manieren en kan je echt helpen om niet zo veel te geven om wat anderen denken van je en ervoor zorgen dat je je richt op zaken die er wel toedoen. Een van de kernen van het stoïcisme is het besef dat je alleen invloed kunt uitoefenen op dat wat in jezelf omgaat. Alle externe factoren zijn niet te beïnvloeden en je moet proberen vrede te hebben met dit feit. Dit boek zit vol met goed advies en wat ook fijn is, is dat je gewoon af en toe eens een brief kunt lezen, zodat je langer van dit boek kunt genieten.


Hopelijk vonden jullie mijn aanbevelingen wat! Ik heb er in ieder geval veel lol mee gehad om dit lijstje van drie boeken op te stellen. Er gaan er zeker meer volgen! Als je nog boekentips wilt hebben, of als je er een voor mij hebt, laat het dan weten!

Happy reading!

Liefs,

Jeffrey

2 Comments on “Drie Non-Fictie Must-reads (volgens Jeffrey)

  1. Jeffrey, I so identify with your opener here that you read nonfiction faster than fiction & your reasons why. The three books you reviewed are fascinating & I could comment on what you say & the content of each. But you need not hear me go on in agreement. Your reviews are excellent in that you summarize their essence in few words. I am sure you had to contain yourself! Excellent books! Excellent reviews! Phil

    Like

  2. Pingback: Jeffrey’s jaar in boeken – The Book Dragon's Nook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: