Review: Roest – Jasper Polane

Genre:                         Futuristische thriller

Uitgeverij:                  Quasis

ISBN:                           978-94-92099-41-9

Uitvoering:                Paperback

Aantal pagina’s:       202

Uitgave:                     Juli 2019

 

Met dank aan Quasis Uitgevers- Jasper Polane voor het beschikbaar stellen voor het recensie-exemplaar.

Roest 3.jpeg

Roest is het tweede deel in de serie die zich afspeelt in het universum van De Zwijgende Aarde. Alle boeken zijn als standalone te lezen. Al had ik soms het gevoel bij Roest dat ik toch bepaalde dingen miste. Het las soms erg verwarrend en dingen gingen soms zo rap in elkaar over leek het wel, dat ik het niet helemaal lekker kon volgen. Dat vond ik erg jammer, want juist het futuristische thriller genre leek me zo onwijs leuk. Nu is er niets mis met de schrijfstijl van Jasper Polane, hij schrijft vlot en beeldend. Daardoor kreeg ik een goed beeld van hoe de wereld op Mars eruit zou moeten zien. Sam Peeters is een geweldig personage en haar leven intrigeerde me gelijk. Sam is magistraat van het Internationale Mars Akkoord, dat de koloniën op de rode planeet overziet. Ze is een rode dochter: zeven jaar geleden werd zij geïnfecteerd met een virus dat haar DNA heeft herschreven, ze is daardoor niet helemaal menselijk meer, maar ook niet volledig in de macht van de mutatie. Haar gevecht tegen de mutatie die dit virus veroorzaakt komt erg goed naar voren in het boek. Haar angst, kracht, woede, verdriet en onmacht komen goed tot leven. Jasper heeft dit zeker goed weten neer te zetten. 

“Sam verbrak de verbinding, liep een paar keer doelloos heen en weer. Ze ging tegen de muur aan zitten, met haar knieën opgetrokken tot onder haar kin. Haar hart klopte in haar keel. Ze kon niet stoppen met beven. Haar gezicht was nat van de tranen. Haar neus lekte. Ze kneep haar ogen stijf dicht en spitste haar oren. Ze probeerde het gezoem van de nanomachines in haar bloed op te vangen, maar het suizen van het bloed in haar oren overstemde alles. Ze moest iets doen. Wat moest ze doen? Wat kon ze doen?” – blz.49-

Het leven op Mars is in gevaar, de brokstokken van een uit zijn baan geslagen maan komen heel snel dichterbij. Er is nog maar weinig tijd tot ze op Mars neer zullen storten. Deze inslag zou wel eens het einde kunnen betekenen voor de Martiaanse samenleving. Maar is dit ook daadwerkelijk zo?

Roest 1.jpeg

Ik kan, ondanks dat ik het verhaal soms niet erg goed kon volgen, niet zeggen dat het dan ook slecht is, want dat is het zeker niet. Ik zou absoluut meer over Sam willen lezen, ze is een heel erg boeiend personage. Vind het alleen zo jammer dat ik na het lezen met zo’n “is dit nou alles” gevoel bleef zitten. Nu was dat ook weer geen mega storend iets, maar vond het gewoon erg jammer, vooral omdat het verhaal heel erg interessant is en er een fijne dosis spanning ook in zit. Wellicht zou het verhaal beter tot zijn recht zijn gekomen als het wat langer was geweest, zou het wat minder gehaast geschreven over zijn gekomen 🙂 Toch geef ik dit boek een absolute voldoende, want het is het zeker waard om te gaan lezen als je van dit genre houdt. Ben dan ook erg benieuwd nog naar de andere delen uit dit universum 🙂

“Mensen hebben elkaar altijd mythen en legenden verteld; verhalen die uitleggen wie we zijn, waar we vandaan komen, hoe we ons moeten gedragen. Verhalen over monsters en fabelwezens, over koningen nooit geleefd en plaatsen nooit bestaan. Elk volk op aarde heeft verhalen over hoe oppermachtige wezens de mens uitvinden, over dieven die vuur stelen van de goden en dieren die mensen in de maling nemen. De rode planeet heeft zijn eigen moderne mythen. Over de geheime kolonie in de hooglanden, op geen enkele satelliet te zien, die door verdwaalde reizigers aan de horizon worden gespot. Over de stemmen van de doden, die spreken door de speakers in de cabine van een Marsrover. Over onbekende wezens, gevangen in het ondergrondse ijs. – blz. 108- 

Rating: 🌟🌟🌟

Happy Reading!!!

Liefs,

Bren

One Comment on “Review: Roest – Jasper Polane

  1. Bren, I found your review of Jasper Polane ’s “Roest” intriguing despite your reservations & your praises! With the setting on planet Mars, Sam Peeters is an interesting character infected by that virus making her not completely human. –Reminds me of some of author Jeffrey Debris many inventions of characters in his trilogy, “The Shaedon Resurgence.”!!! Sam’s role as magistrate of the International Mars Agreement must play a major part of the plot to follow. The plot intensifies with the drama of moon chunks about to impact with Mars & possibly alter or end Martian society. –So good job, Bren, with this review as you always do!!! Phil

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: