Interview: The Read Shop – Uithoorn

Hier is ie dan eindelijk, het interview met de eigenaar van The Read Shop in ons eigen dorp, Uithoorn. Dit is het eerste interview met een boekhandel en hopelijk volgen er in de toekomst meer 😊 Ik ben op dit idee gekomen omdat we steeds vaker om eens heen horen en zien dat onze oh zo geliefde boekhandels hun deuren gaan sluiten of hebben gesloten. Dit is natuurlijk doodzonde. Natuurlijk begrijp ik het gemak van online een boek bestellen als geen ander, maar het is toch veel leuker om even heerlijk door een boekenwinkel heen te struinen en al die mooie parels te kunnen bewonderen en hopelijk er ook een of meer mee naar huis te kunnen nemen. En precies dit is de reden dat ik ben gaan nadenken hierover, want het moet toch niet zo zijn dat er straks geen boekenwinkels meer zijn om naartoe te kunnen gaan. We moeten ze steunen en ervoor zorgen dat ze blijven bestaan! In de afgelopen jaren zijn de getallen in boekverkoop juist gestegen, dus dan zou het toch moeten kunnen dat we iets voor de boekhandels kunnen doen? Ik heb dus besloten om boekwinkels in het zonnetje te gaan zetten, interviews te gaan hebben met de eigenaren en de verkopers en je zo de mens achter al die prachtboeken te laten zien, zo de liefde voor boekwinkels hopelijk weer meer te laten opbloeien 😊 En met die gedachte in mijn hoofd en mijn hart, is dan ook The Read Shop in eigen dorp als eerste aan de beurt met een interview 😀 Het was echt een onwijs leuk en gezellig gesprek en ik hoop dan ook dat jullie het erg leuk gaan vinden 😀

Happy Reading!!!

Ik heb dit interview met de eigenaar van The Read Shop – Uithoorn; Edwin Berndsen.

Super leuk dat je mee wilt werken aan dit interview, zou je in het kort iets over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Edwin en ik ben geboren in Amsterdam, nu 53 jaar jong en woonachtig in het prachtige Zandvoort. Ben getrouwd en heb een zoon van 13 jaar. Voordat ik de boekenwereld in stapte heb ik altijd gewerkt in de mode en 31 jaar lang bij V&D werkzaam geweest als commercieel manager baby/ kinder mode, damesmode en ook lingerie. Daar heb ik ook mijn vrouw Sandra leren kennen 😊 Een half jaar voordat de V&D failliet ging ben ik daar weggegaan. Er waren drie opties ; of weer gewoon in loondienst gaan, waarvan ik al snel merkte dat er niet naar ervaring wordt gekeken, maar naar leeftijd, die optie veegde ik dan ook al snel van de baan. Dan was er nog het idee om een camping of hotel te gaan beginnen, jammer genoeg waren er in de plaatsen waar we dat hadden willen beginnen geen plekken of geen overnames mogelijk en ja laten we eerlijk wezen de locatie is in die branche toch wel heel erg belangrijk. Die keuze viel dan ook af.

Interview The Readshop Uithoorn 9.jpg

Klopt het dat het hiervoor boekenwinkel “Ten Hoope” heette en sinds wanneer zijn jullie een  ‘Read Shop’geworden?

Dat klopt, eerst zat hier in dit pand aan de Zijdelwaardplein 54 de Boekhandel Ten Hoope, die heb ik overgenomen als de nieuwe eigenaar van het pand op 1 Juli 2016 en hiermee ging de boekhandel verder onder de franchise ‘The Read Shop’. De vorige eigenaar is zich gaan toeleggen op zijn online pennenzaak 😊 Met het overnemen van de boekhandel heb ik voor mijzelf een nieuwe uitdaging verworven die ik met beide handen aannam. De medewerkers zijn aangebleven en met zijn allen zijn we aan deze nieuwe start begonnen. En tot op heden blijkt dat toch een leuk succes te zijn 😊 Ik was eerst in mijn eentje gestart in de winkel, met natuurlijk de werknemers van de boekwinkel die er al werkten, pas later kwam ook mijn vrouw Sandra in de boekwinkel te werken. Zij werkt hier nu twee dagen in de week en houdt zich verder achter de schermen ook met allerlei belangrijke zaken bezig voor het bedrijf.

Hoelang zitten jullie nu in Uithoorn?

Vanaf 1 juli 2016, drie jaar nu dus bijna. Vanaf de eerste dag zijn we gelijk onder de franchise van ‘The Read Shop’ verder gegaan.

Hoe bevalt het samenwerken tussen Sandra en jouzelf ?

Dat bevalt prima, natuurlijk hebben we het thuis of onderweg naar huis in de auto wel eens over de zaak, maar werk en privé kunnen we beiden heel goed gescheiden houden.

Wat natuurlijk erg knap is en je lang niet altijd hoort 😊 Ik zeg dan ook : Top team!!! E-reader of het papieren boek?

Het papieren boek natuurlijk, al geef ik ook toe dat een E-reader vooral bij grote lezers die op vakantie gaan natuurlijk heel erg handig kunnen zijn, scheelt je toch heel wat gesjouw dan. Maar verder kies ik toch echt voor het papieren exemplaar 😀

interview-the-readshop-uithoorn-5.jpg

 En ik, ik kan het niet anders dan het met hem eens zijn, er is toch niets heerlijkers dan een boek in je handen te houden, die geur, het omslaan van de bladzijdes enzovoorts, dat is gewoon uniek! Wat trekt je aan om in een boekwinkel te werken?

In de boekwinkel is het contact met de mensen erg leuk. Maar ook de diversiteit van The Read Shop is groter dan een gewone boekhandel. Veel eigen vrijheid en keuzes die er gemaakt kunnen en mogen worden. Zo zijn er ideeën om bijvoorbeeld een stukje van de winkel bij de toonbank om te bouwen waar overheerlijke Leonida’s bonbons/ chocolade verkocht zou kunnen worden.

Interview The Readshop Uithoorn 4.jpg

Chocolade en boeken…idd een hele slimme en fijne combinatie. Ik weet dat ik het in ieder geval een superleuk iets zou vinden als dat door zou gaan 😀

Lees je zelf veel en hoe is je liefde voor boeken ontstaan? Wat zijn je favoriete boeken en schrijvers?

Vroeger als kind las ik erg veel, Sandra ook, met de komst van onze zoon en onze banen is dat helaas wel wat minder geworden. Het lezen begon ooit met de welbekende boeken van De Kameleon, daar is alles ooit mee begonnen, de liefde voor het lezen. Nu lees ik vooral boeken uit het genre thriller/ spanning. Mijn favoriete boek is The Da’vinci Code. En dan mijn favoriete auteurs zijn dan toch wel, Dan Brown, Stephen King en David Baldachi. Tegenwoordig zijn de Scandinavische trillers steeds meer en meer in opkomst en die wil ik ook een kans gaan geven met lezen.

Ik ben benieuwd wat hij er van gaat vinden en zal hem dat dan natuurlijk ook gaan vragen als hij eenmaal eraan begint 😀 Aangezien de boekenbranche de laatste jaren best wel onder druk staat en er jammer genoeg landelijk aardig wat boekhandels hun deuren hebben gesloten of op het punt staan te gaan sluiten, wat doen jullie er aan om het hoofd boven water te houden en/of op te vallen?

Goed en leuk contact hebben met de mensen die in de winkel komen. Ook is ‘The Read Shop’ een gemakswinkel, buiten de verkoop van vele boeken is er ook een post.nl punt, een pinautomaat in de winkel, wat toch een veiliger gevoel geeft voor veel mensen met pinnen, er wonen veel bejaarde mensen in de omgeving, een verzorgingstehuis om de hoek, aanleunwoningen en sommige mensen begrijpen ook niet goed hoe en wat, zo kunnen de medewerkers van de winkel deze mensen helpen en dat schept toch ook weer een goede vertrouwensband. Wat niet alleen belangrijk is maar ook erg fijn.

Interview The Readshop Uithoorn 8.jpg

Er is een mooi gevarieerd assortiment aan tijdschriften, cadeaus, puzzelboekjes, kantoorartikelen en wenskaarten. We hebben geprobeerd vorig jaar in November en December ook open te zijn op de zondagen, maar jammer genoeg liep dat in het dorp niet zo goed. Veel winkels zijn ook gewoon dicht op de drogisterijen en de supermarkten na dan.

Interview The Readshop Uithoorn 3.jpg

Lokale schrijvers promoten in de winkel en signeersessies met schrijvers organiseren. We zijn ook bezig om steeds meer op social media te doen. Ook hebben we een de ambitie om qua inpakken de Douglas onder de boekwinkels te worden, we pakken de boeken dan ook op allerlei verschillende mooie manieren in, met allerlei vrolijks en leuks erbij op!

😊 Hierbij een van de voorbeelden: het boek wat ik zelf kocht heeft Sandra superleuk en lief voor me ingepakt in het teken van moederdag, omdat ik de mams ben van onze 5 furbabies. Daar wordt je toch gewoon blij van!

Interview The Readshop Uithoorn 1.jpg
Het ingepakte boek! Superleuk ingepakt! 😀
Interview The Readshop Uithoorn 2.jpg
En het uitgepakte boek! De nieuwste van Thomas Olde Heuvelt “Echo”!

Zijn jullie ook op Social Media actief? Zo ja, wat zijn de links daarnaar toe zodat mensen jullie kunnen vinden en evt volgen.

Ja, zeker! Dat zijn deze adressen:

Instagram:  The Read Shop Express Uithoorn

Facebook:  The Read Shop Express Uithoorn

Nieuwsbrief: https://www.readshop.nl/NewsletterSettings

Organiseren jullie ook wel eens evenementen in de winkel zoals signeersessies of meet and greets met auteurs?

Ja, in het verleden deed Ten Hoope dat met alleen de betaalde signeersessies van de grote namen in de boekenwereld. Hier wordt dat nu gedaan met ook de lokale schrijvers en andere schrijvers uit de boekenwereld. Niet perse alleen de hele grote namen dus. Er worden vanuit de boekwinkel ook leuke evenementen gehouden, bijvoorbeeld met de kinderboekenweek worden er op de scholen boekenmarkten gegeven en zijn daar ook de schrijvers ervan bij aanwezig. Dit is altijd een groot succes en wordt met open armen ontvangen.

Zo zal van 1 t/m 3 juni het derde boek van Ilona van Hilst “Oogvocht“, een lokale schrijfster, centraal staan in de winkel!

interview-the-readshop-uithoorn-6.jpg

Wat vind je het leukste aan dit vak?

Daar kan ik kort over zijn. Het contact met de mensen in de winkel natuurlijk!

Is er nog iets dat je zou willen meegeven aan de lezers van dit interview?

Tips voor boeken en schrijvers: Grand Hotel Europa  van Ilja Leonard Pfeijffer loopt heel erg goed en wordt goed ontvangen door de klanten, we horen hier vele goede berichten over. Verder; Otmars zonen van Peter Buwalda. En De Hemelverslinder van Paolo Giordano

Zijn de favoriete boeken of enig ander boek ook online te bestellen eventueel bij jullie?

Ja, de boeken zijn online te bestellen op www.readshop.nl daarvandaan kunnen de boeken thuis bezorgd worden, maar kan er ook worden gekozen voor ophalen in de winkel. In de winkel zelf kan ook worden gevraagd naar boeken die op dat moment niet in de winkel staan die te bestellen, alles wat voor 16:00 besteld wordt is dan de volgende dag in de winkel op te halen, vaak komen ze in de loop van de ochtend al de bestelde artikelen brengen dus vanaf dat moment zijn ze af te halen.

Interview The Readshop Uithoorn 7.jpg

The Read Shop doet in Uithoorn ook nog veel aan sponsoring voor bijvoorbeeld de bingo van het bejaardentehuis, de politie, brandweer, ambulance enzovoorts. Ook worden er giveaway’s in de winkel gehouden eens in de zoveel tijd, de volgende zit er rond halverwege dit jaar aan te komen en belooft een hele leuke te gaan worden.

The Read Shop in Uithoorn is zeker een winkel om dus in de gaten te houden en eens met een bezoekje te vergezellen! De medewerkers zijn erg vriendelijk en de winkel is gewoon heel leuk 😀 Dus ben je eens in de buurt, of weet je gewoon niet wat te gaan doen of wat dan ook, kom gewoon eens gezellig langs 😀 Het adres is :

The Read Shop Express

Zijdelwaardeplein 54

1422 AN Uithoorn

 

Dankjewel Edwin voor dit superleuke interview! En iedereen dank voor het lezen!

Giveaway namens The Read Shop en The Book Dragon’s Nook

En dan nu natuurlijk ook nog tijd voor de Give away waar ik het gisteren al over heb gehad 😀 Samen met The Read Shop heb ik een leuk pakket samengesteld dat we willen gaan weggeven 😀

Wat zit er in het pakket :

  • Een Huis en Tuin Special tijdschrift
  • Denksport codekleuren boek met 40 ontwerpen erin
  • Notitieboekje van Karin Slaughter haar nieuwste boek “Laatste Weduwe”
  • Pashouder van The Read Shop
  • En als extra krijgt de winnaar er ook nog deze thriller bij van Sarah Bolton “Kleine zwarte Leugens” van The Book Dragon’s Nook er bij! 😀
Interview The Readshop Uithoorn 10
(Bobbie niet inbegrepen 😛 )

Wil jij hier kans op maken ? Doe dan vooral mee, check mijn Facebookpagina daar staat dit weekend de giveaway op! Dus houd de pagina in de gaten!

Happy reading!!!

Liefs,

Bren

One Comment on “Interview: The Read Shop – Uithoorn

  1. Bren, This was excellent on The Read Shop in Uithoorn! No wonder Edwin Berndsen & his wife Sandra have been a success with their bookstore! He seems so personable in your interview. Diversifying his shop with other items is very smart plus wrapping services & outreach to serve the community with sponsorships. — It’s more than a book store & that helps make The Read Shop a success where other book shops fail. Bren, this is a great idea to have a series of stories on book stores by you. Yes, book stores have dwindled in number due to Amazon for years, But in recent years there has been renewed interest in the local, small book stores catering to special interests or with a unique flavor or atmosphere or clientele. And, Edwin loves two of my favorite fiction authors; Dan Brown & David Baldacci!!! And I am really a history & biography nonfiction reader!!! –Another super good piece of writing by you with something to say here!!! Phil

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: