Review: Onzichtbaar

Titel :Onzichtbaar
Auteur : Sandra J. Paul
Uitgever : Hamley Books
Genre : Jeugd
Rating :🌟🌟🌟🌟

Sandra J. Paul heeft deze korte novelle geschreven voor de “Rode Neuzen Dag” 2018. Deze keer was het onderwerp “Stop pesten op school” Alle opbrengsten van dit verhaal gaan dan ook naar dit initiatief.

De cover van dit boek valt al gelijk op, de duidelijke puntkomma; Het symbool voor de bewustwording van depressie en zelfmoord, project Semicolon, oftewel project Puntkomma.

“Alleen besef ik op dit moment nog niet eens dat vandaag maar het begin
is van een levende hel. Dat komt pas later, wanneer ik eindelijk
doorheb dat iedereen anders is dan ik. Of misschien ben ik wel degene
die anders is dan de anderen.” -Kato- blz.14

In deze korte novelle leren we kennis maken met Kato. Een vrolijk tienermeisje van 16 jaar die samen met haar beste vriendin Heidi naar een andere school gaat. Op het verzoek van beide meiden komen ze dan ook in dezelfde klas te zitten. Het ziet er allemaal heel normaal en rooskleurig uit, maar dat verandert in een heel rap tempo. Heidi is totaal niet meer de beste vriendin die Kato zo goed dacht te kennen, ze is in en in gemeen en vals. Waar Kato onder het stereotype hokje “nerd” wordt geplaatst valt Heidi onder de zogenaamde populaire kinderen. Van de vriendschap is niets meer over en Kato wordt steeds meer en erger gepest. Ze weet zich geen raad mee en kan er niet mee omgaan, de leerkrachten merken het niet of kijken stug de andere kant op, haar ouders vertelt ze niets. Kato’s wereld wordt met de dag kleiner en duisterder.

Sandra J. Paul heeft met dit korte verhaal van amper 59 bladzijden een
goed en duidelijk beeld weten neer te zetten van hoe pesten op scholen
eraan toe kan gaan, hoe heftig dat kan zijn en wat het met de desbetreffende persoon doet. Net als Sandra J. Paul was ik op school ook zoals Kato dus ik herken zoveel in dit verhaal.

Pesten is not done! Je beschadigt hier mensen mee en vaak niet maar voor

even. De meeste mensen raken hierdoor beschadigd en worden er een leven lang door getekend! Besef dit goed en verlaag je dan ook niet tot dit kinderachtige en trieste gedrag, want zeg nou zelf, jij zou het ook niet willen meemaken toch ?!

Ik hoop dat deze novelle in scholen gaat worden uitgedeeld om kinderen

en leerkrachten een stuk bewuster te maken over het onderwerp pesten. Onzichtbaar, een absolute aanrader voor ouders, leerkrachten en kinderen!

“Sommige mensen maken dit meermaals mee en telkens opnieuw voelt het als een beetje sterven. Niet iedereen weet immers hoe het voelt om onzichtbaar te zijn in een menigte.”-blz. 53-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: